For fagfolk i Region Hovedstaden
Find hjælp og viden
-
Gælder for region Nordsjælland, NOH: Hver tirsdag kl. 14-15 er alle sundhedsplejersker og praktiserende læger i Nordsjællands hospitals optageområde velkomne til at kontakte Børn- og Ungeafdelingen på tlf. 48 29 43 57 kl. 8.00 – 8.45 for hjælp og rådgivning i aflæsning af væske- og vandladningsskemaer og sparring i forhold til konkrete problemstillinger.
Telefonen bliver besvaret af sygeplejersker i teamet for urinveje og nyresygdomme. -
Mange forældre oplever, at det godt kan være svært at samarbejde med skolen om den blæretræning, som mange børn med urininkontinens skal i gang med. Blæretræningen er afgørende for, at børnene bliver tørre. Denne træning består af faste toilettider hver 2. time og et balanceret væskeindtag med 2/3 af væskeindtaget før klokken 16.00. Træningen kan således ikke kun foregå i hjemmet. Det er derfor afgørende for forældrene, at skolen støtter op om træningen og understøtter, at barnet har adgang til toilettet ved behov og får drukket i løbet af dagen.
Nogle børn vil ved blæretræning benytte sig af et armbåndsur, der vibrerer, når de skal på toilettet. Dog har nogle børn behov for voksenstøtte til de faste toilettider, og her kan man gå i dialog med skolen, om personalet kan være behjælpelige med dette. Nogle børn kan have glæde af at gå på toilettet, før frikvarteret starter, så de for det første ikke skal stå i lang kø til toilettet, og så de for det andet ikke føler, at de går glip af det sociale, der foregår i frikvarterne. Ligeledes skal barnets adgang til drikkedunken også være nem. Der kan være behov for, at barnets drikkedunk står på bordet under undervisningen, så barnet husker at drikke i løbet af skoledagen, eller at læreren hjælper barnet med at huske at få drukket i løbet af pauserne. -
Som praktiserende læge i Region Hovedstaden kan du her finde de forløbsbeskrivelser, som er udarbejdet til henholdsvis daginkontinens, enuresis nocturna og obstipation hos børn.
-
Har du brug for at få opfrisket, hvordan du aflæser et væske- og vandladningsskema, kan du med fordel kigge på siderne til forældrene. Her kan du både se hvilke data, der er relevante at se på i skemaet, samt hvad de enkelte aflæsninger udløser af handlemuligheder.
- Skema, hvis dit barn har tisseuheld om dagen
- Skema, hvis dit barn har tisseuheld om natten
- Skema, hvis dit barn har tisseuheld om dagen og om natten
Sidder du med nogle helt specifikke udfordringer i aflæsningen af konkrete skemaer, er du altid velkommen til at benytte den telefonrådgivning, som også er henvist til her på siden.
- Skema, hvis dit barn har tisseuheld om dagen
-
Man har mulighed for at ansøge om dækning af merudgifter i forbindelse med et barns inkontinensproblematikker. Det kan fx være dækning af udgifter til bleer, vibrationsur eller ringeapparat.
Udgifterne skal overstige en vis minimumsgrænse inden for et år, før familien kan få udbetalt merudgiftsydelse. Det kan både være løbende udgifter og enkelte udgifter. I 2023 er den årlige minimumsgrænse på 5.348 kr. Man skal være opmærksom på at tildeling af støtte kan afhænge af den enkelte kommune.
Find mere information på Social-, Bolig- og Ældreministeriets hjemmeside. -
QR-kode til hjemmesiden Tæt og tør
Hent QR-kode til hjemmesiden, som I kan bruge i jeres materiale.
Postkort og plakat
I forbindelse med lanceringen af tætogtør.dk er der udarbejdet et postkort og en plakat, som I er velkomne til at anvende.
Info-spot
Vi har lavet et kort info-spot, som I er velkomne til at downloade og anvende på jeres infoskærme.
Spots og tekst til sociale medier
Vi har lavet to kampagnespots til brug på sociale medier. Åbn spottet og højreklik for at gemme og bruge det. Brug også gerne teksten i jeres opslag.
Af med bleen:
Nogle børn er klar til at undvære bleen, allerede når de er omkring 1½ år.
Som forælder kan det være svært at vurdere, hvornår dit barn er klar. Det er sjældent, at barnet selv tager initiativet – men det viser forskellige tegn på, at det er ved at være tid.
På tætogtør.dk kan du få hjælp til at spotte dit barns signaler og hjælpe det i gang med renlighedsprocessen.Skolestart:
Når dit barn er fyldt 5 år, forventes det at være helt renligt. Selv dryp i underbukserne bør du være opmærksom på, da det kan afhjælpes.
Næsten hvert 5. barn har stadig tisse- eller afføringsuheld, når det starter i skole.
Det går ikke bare væk af sig selv, men kræver en indsats af både dig og barnet at få styr på.
På tætogtør.dk kan du få målrettet vejledning til at hjælpe dit barn med at blive tørt. -
-
Webinar: Tæt og tør for almen praksis
Tætogtør.dk henvender sig til forældre, der med gode råd kan komme i gang med renlighedstræning og uroterapi for børn og unge med inkontinens. Webinaret henvender sig til praktiserende læger og praksispersonale, der både kan vejlede og henvise forældre til hjemmesiden og som fagfolk opsøge den nyeste evidensbaserede viden om inkontinens hos børn og unge.
Henriette Møller, som er praksiskonsulent i pædiatri fra NordKAP, og Søren Hagstrøm, Klinisk professor i Børne- & Ungeafdelingen på Aalborg Universitetshospital, introducerer hjemmesiden tætogtør.dk, både den forebyggende del med renlighedstræning og inkontinensproblematikker hos børn og unge. De gennemgår derefter forskellige cases, hvor de fortolker væske-og vandladningsskemaer og de behandlingsmuligheder, der vil være relevante. Til sidst samler Anne Østergård, praksiskonsulent i pædiatri fra NordKAP, op på spørgsmål fra chatten. Webinariet tager 1 time og må gerne anvendes til videreformidling i almen praksis.
Podcast: Børneinkontinens - Tæt og tør
Denne podcast er henvendt til læger og praksissygeplejersker i almen praksis. Sundhedsplejersker og andre, der arbejder med børneinkontinens, vil også have glæde af at lytte til podcasten.
Hjælp børn af med den ufrivillige vandladning. Lad forældre møde fagpersoner, der kan vejlede ud fra et væske-vandladningsskema og de forskellige varianter af inkontinens. Hvad skal fagpersoner lægge mærke til anamnesen og i fortolkningen af et væske-vandladningsskema?Børneinkontinens er et udbredt fænomen. I indskolingen vil 3-4 af eleverne i en klasse have inkontinens. Det er skamfuldt og tabubelagt at tisse i bukserne eller i sengen. Med udgangspunkt i hjemmesiden Tæt og Tør (taetogtoer.rn.dk) kommer lægerne godt rundt i emnet.
I studiet er:
Henriette Møller Christensen - Kommende speciallæge i almen medicin (fase 3)
Søren Hagstrøm - Klinisk professor, Overlæge på børneafdelingen på Aalborg Universitetshospital.
Christian Vøhtz - Redaktør og værtPodcast: 4 cases om børneinkontinens
Case 1: Alberte 7 år. Daginkontinens (2.16)
Case 2: Frida 11 år. Natinkontinens/ Enuresis (15.40)
Case 3: Peter 12 år. Psykisk årsag? (18.47)
Case 4: Lars 11 år. ADHD? + daginkontinens. (22.12)I studiet er:
Henriette Møller Christensen - Kommende speciallæge i almen medicin (fase 3)
Søren Hagstrøm - Klinisk professor, Overlæge på børneafdelingen på Aalborg Universitetshospital.
Christian Vøhtz - Redaktør og vært.
Actionscards til praktiserende læger
-
- Langt oftest er der tale om en somatisk/fysisk årsag
- Obs afføringsproblemer og UVI (og tidligere febrile UVI´er)
- Behandling startes, når inkontinensen er socialt upassende for barnet. Behandlingssucces afhængig af motivationen hos barnet
- Ingen børn bør henvises før fyldte 5. år, medmindre der foreligger: abnorm stix (proteinuri eller hæmaturi) - mistanke om misdannelser eller - kontinuerlig inkontinens
- Ved kombineret daginkontinens og enuresis start med at behandle dagproblemerne.
-
- Desmopressin virker fra første dag
- Bør starte med laveste dosis desmopressin enten smeltetabl. 120 µg eller tabl. 0,2 mg. Om muligt vælg tabletter da disse er markant billigere end smeltetabletter
- Hvis ikke tør 7/7 nætter efter 7-14 dage på lavdosis kan dosis fordopples sv.t. f.es smeltetablet 240µg eller tbl. 0,4 mg.
- Hvis fuld respons (tør hver nat), fortsæt behandling til i alt 3 mdr. før seponeringsforsøg (ved 240µg, dim til 120µg 1 mdr. inden seponering)
- Hvis kombination med ringeapparat, fortsæt i 3 mdr. efter ringeapparatet er seponeret.
-
Øge blærekapacitet med ringeapparat:
- Barn og forældre skal være motiveret.
- Oftest ikke før 7 år.
- Forældrene bør sove i nærheden af deres barn så forældrene kan vågne og vække barnet når ringapparat ringer, da barnet sover så tungt at det ikke vågner.
- Behandlingen op til 12 uger. Effekt plejer at indtræde i løbet af 3-4 uger.
- Barnet kan betragtes som tør og sove uden apparatet efter 14 dage i træk uden alarm.
-
- Alle behandlingsforløb starter med udtømning, ofte er behandling med blødgørende laksantia tilstrækkelig.
- Macrogol (f.eks Movicol, indholder 13,125 g pr. brev, Movicol Junior indeholder 6,563 g pr. brev).
- Udtømning med højdosis Macrogol (børn over 1 år: 1,5g/kg/døgn fordelt på 2 doser, børn under 1 år: 1g/kg/døgn) til afføringens konsistens er svarende til type 7 på Bristolskalaen i 3-5 dage.
- Efter udtømning kan der trappes ned til vedligeholdelsesdosis. Der må reduceres med 1/4 til 1/2 brev af den daglige dosis, afhængigt af afføringstype. Der må reduceres med 3-4 dages mellemrum.
- Målet er 1-2 afføringer dagligt, af blød og formet konsistens (type 5), som kvitteres uden smerter. Når målet er opnået, fortsættes denne dosis Movicol Junior.
- Behandlingen vil ofte være langvarig dvs. flere måneder.
- Plan for udtrapning af Movicol Junior er individuel, men det anbefales at trappe langsomt ud. Der er ikke belæg for, at tarmperistaltikken ødelægges ved langvarig brug, og man skal ofte bruge højere doser end anbefalet af producenten og også behandle i længere tid.
- Til større børn kan tbl. Magnesia 500 mg. anvendes, kan øges til 1000 mg.
Videoer og digitale produktioner
-
Sådan udfylder du væske- og vandladningsskemaet - 2 døgnSådan udfylder du væske- og vandladningsskemaet - 2 dage og 7 nætter
-
Siddestilling for børn
Siddestilling for unge
Væskefordeling i løbet af dagen
Bristolskalaen
-
-
Opdateret