Forstoppelse
Forstoppelse og inkontinens
Der kan være en sammenhæng mellem dit barns inkontinensproblem og forstoppelse. Undersøgelser viser, at i rigtig mange tilfælde, hvor børn lider af dagurininkontinens eller afføringsinkontinens, er årsagen til problemet, at barnet er forstoppet.
Det er derfor en god idé at kaste et blik på dit barns afføringsvaner og den konsistens, dit barns afføring har.
Hvordan ved du, om dit barn er forstoppet?
Man taler om forstoppelse, når mindst 2 af følgende symptomer er til stede:
- Barnet har 2 eller færre afføringer om ugen.
- Barnet på 4 år eller ældre har mindst ét afføringsuheld om ugen.
- Barnets afføringer er hårde og/eller smertefulde at komme af med.
- Barnet har store afføringer, som er svære at skylle ud.
- Barnet har tilbageholdelsesadfærd. Det kan du fx se ved, at barnet står med krydsede ben, ikke vil på toilettet eller gemmer sig, når det har afføringstrang.
- Barnets afføring er enten en type 1, 2, 5, 6 eller 7 ifølge Bristol-skalaen.
Tjek dit barns afføring
Bristol-skalaen er et visuelt værktøj, som kan hjælpe dig med at beskrive og vurdere dit barns afføring. Type 3 og 4 anses for normalafføring. Vær opmærksom på, at selvom dit barn har tynd mave, kan dette også være et tegn på forstoppelse.
Det kan være en god idé at udfylde et afføringsskema for at få overblik over dit barns afføringer og afføringstyper. Det kan nemlig være med til at synliggøre dit barns afføringsmønster, og det kan hjælpe sundhedsplejersken eller lægen med - sammen med jer - at lave en plan for behandling.
Årsager til forstoppelse
Der kan være flere årsager til forstoppelse. De hyppigste er:
- dårlige afføringsvaner
Fx at barnet ikke tager sig ordentlig tid til at være på toilettet, eller at barnet holder sig, så afføringen bliver hård og samler sig i endetarmen.
- modvilje mod at gå på toilettet
Enten fordi det er smertefuldt at komme af med afføring på grund af rifter i endetarmen, eller fordi toiletterne kan være beskidte, og barnet derfor holder sig.
- for få fibre i kosten
Fiberrig kost er med til at bevare væsken i afføringen, så den er blød.
En ond cirkel, som skal brydes
Der kan være en række ting, der gør, at barnets forstoppelse fastholdes:
- Smerter. Der kan fx opstå en rift eller en infektion ved endetarmen, der gør ondt, og derfor får barnet til at forsøge at undgå at skulle på toilettet.
- Barnet holder sig. Et nyere dansk studie har vist, at rigtig mange skolebørn holder igen på afføring i løbet af skoledagen, fordi de ikke bryder sig om at benytte skolens toiletter, selvom afføringstrangen melder sig - enten fordi toiletterne ikke er rene, eller fordi de ikke er private nok. Børnene holder sig derfor unødigt længe.
- Forandringer. Der kan være livsbegivenheder i familien, der gør, at mor og far ikke har fokus på at opbygge eller vedligeholde gode toiletvaner for barnet. Det kan fx være skilsmisse, eller at der kommer en lillesøster eller -bror til.
- Travlhed. Det kan også være, at barnet og familien har for travlt i hverdagen og derfor ikke prioriterer tid til at spise og komme på toilettet, så vaner og rutiner på den måde bliver brudt. Under alle omstændigheder kræver det en indsats af hele familien at sørge for, at der er tid og ro til både måltider og toiletbesøg, så de gode vaner bygges op og vedligeholdes. I forældre skal vise barnet, at gode toiletvaner skal prioriteres, og at der er tid til dette.
Gode råd til at forebygge og afhjælpe forstoppelse
Afføringsmiddel
Hvis barnet er så forstoppet, at de gode råd ikke får gang i afføringen, kan der være behov for at give barnet afføringsmiddel. Kontakt din sundhedsplejerske eller praktiserende læge for at få vejledning til den korrekte behandling.