Få overblik over, hvor meget dit barn drikker og tisser
Hvad er et væske- og vandladningsskema?
Et væske- og vandladningsskema er et vigtigt redskab til at hjælpe med at forstå årsagerne til dit barns vandladningsproblemer.
Et væske‐og vandladningsskema er en dagbog over barnets væskeindtag, vandladninger og eventuelle tisseuheld.
Væske- og vandladningsskemaet giver jer et billede af, hvor meget dit barn drikker og tisser, og på hvilke tidspunkter af døgnet, det sker. Du skal måle og skrive ned, hvor meget og hvornår dit barn drikker, og hvor meget og hvornår dit barn tisser. Oplysningerne i skemaet kan være med til at synliggøre dit barns drikke- og tissemønster. Ud fra det udfyldte skema får du en række gode råd, som kan hjælpe jer med barnets tisseuheld. Lykkes det jer ikke selv at komme i mål med tisseuheldene, kan skemaet også hjælpe sundhedsplejersken eller lægen med - sammen med jer - at lave en plan for behandling.
Selvom dit barn kun tisser i sengen om natten, er det vigtigt, at I også registrerer væskeindtag og vandladningsvaner om dagen, da det samlede mønster har betydning for forståelsen af det natlige problem.
Sådan udfylder du væske- og vandladningsskemaet
Du skal udfylde et væske- og vandladningsskema for at se, hvor meget dit barn drikker og tisser i løbet af 2 dage og 7 nætter. Se i videoen her, hvordan du gør.
Du kan downloade pdf-filen med skemaet til din telefon eller PC og udfylde den løbende. Dine indtastninger bliver gemt, efterhånden som du taster dem ind. Vil du hellere udfylde på papir, kan du printe skemaet ud.
Sådan gør du registreringen nemmere
At skulle registrere alle væskeindtag og vandladninger i 2 dage og 7 nætter kan måske virke uoverskueligt. Vi har derfor samlet en række tips og tricks til, hvordan du kan gøre opgaven nemmere for jer.
Gør det i en weekend eller en ferie
For at få det bedste udgangspunkt for registreringen er det bedst at vælge en weekend eller ferie, hvor I ikke har alt for mange aktiviteter ude af huset. De dage, I registrerer, skal minde om en almindelig hverdag.
Brug det samme glas hver gang, og lav en markering på glasset
Inden I begynder registreringen, kan det være en hjælp at måle fx 200 ml af i et bestemt glas og sætte en streg på glasset. Så slipper du for at måle af, hver gang dit barn skal have noget at drikke.
Køb opsamlingsindsats til toilettet eller brug en skål
Opsamlingsindsatsen kan købes på de fleste apoteker og kan vaskes og genbruges. Hvis du bruger en skål, skal den være så stor, at den sidder i spænd i toiletkummen.
Brug et decilitermål med mange streger
Brug et decilitermål, hvor der er markeringer for hver 20 ml. Det gør din aflæsning af vandladningen nemmere og mere korrekt.
Gør det på et tidspunkt, hvor I har tid og overskud til det
Det er vigtigt, at I laver registreringen på et tidspunkt, hvor I har overskud til det, og hvor barnet er klar til at samarbejde om opgaven.
Vej kun bleen den første aften
Det er ikke nødvendigt, at du vejen bleen hver aften, inden dit barn får den på. Du kan sagtens nøjes med at veje bleen den første aften og så bruge den vægt hver aften. Bleerne vil typisk veje det samme, og skulle der være en lille afvigelse på de enkelte bleer, har det ikke betydning for de data, vi har brug for.
Sådan motiverer du dit barn til at bidrage
Herunder finder du en række gode råd til, hvordan du kan motivere dit barn til at samarbejde om at udfylde skemaet.
Snak om, hvorfor det er nødvendigt
Et barn eller ungt menneske kan synes, at det er pinligt, at de skal tisse i et bæger eller lignende og derefter måle, hvor meget de har tisset. For ikke at tale om at skulle sove med ble på. Skab forståelse og samarbejde hos dit barn ved at forklare, hvad tallene skal bruges til, og italesæt, at det er et nødvendigt skridt på vejen til at hjælpe barnet med at blive tørt.
Kig på tallene sammen
Alene det at tale om blæren kan gøre barnet mere opmærksomt på sin tissetrang.
Lad dit barn selv spille en aktiv rolle i registreringen
For nogle børn og unge kan det være motiverende, at de selv står for registreringen. Dit barn må dog aldrig stå alene med opgaven. Det er dit ansvar som voksen at støtte op om opgaven – især hvis det bliver svært.
Undgå at overfokusere
Udfyld skemaet grundigt, men undgå at overøse dit barn med spørgsmål om vandladningen. Skemaet er udelukkende en registreringsopgave.
Sådan aflæser du væske- og vandladningsskemaet
Når du har udfyldt væske- og vandladningsskemaet, vil du formentlig blive klogere på, hvorfor dit barn har tisseuheld. Skemaet kan hjælpe dig til at vurdere, om der er vaner, I med fordel kan ændre på.
Klik på billedet herunder og se, hvordan du aflæser og tolker dine registreringer.
Hvis du har brug for rådgivning
Når registreringen er færdig, og du har aflæst skemaet, har du formentlig fået en idé om, hvad der er årsagen til netop dit barns inkontinens, og hvad I kan gøre for at afhjælpe problematikken. Hvis du er i tvivl om noget eller føler dig usikker, anbefaler vi, at du taler med en sundhedsprofessionel - enten skolesundhedsplejersken eller barnets praktiserende læge.