Gode drikkevaner
Drik 1-1,5 liter i løbet af dagen
Dit barn skal indtage cirka 1-1,5 liter væske dagligt, afhængigt af barnets alder. Drikker dit barn for lidt i forhold til den anbefalede mængde, er det en god idé at hjælpe dit barn med at øge dets væskeindtag. Det er vigtigt, at væskeindtaget øges gradvist og ikke fra den ene dag til den anden. Dette er særligt vigtigt, hvis dit barn allerede er udfordret med uheld i løbet af dagen eller natten. Hvis det lykkes jer at øge væskeindtaget, kan det hjælpe til at gøre blærens rummeevne større.
Drik 2/3 før klokken 16.00
Det er vigtigt, at barnets væskeindtag fordeles jævnt i løbet af dagen. Vi anbefaler, at 2/3 af væskeindtaget sker før klokken 16.00. Det vil sige, at hvis dit barn drikker 1200 ml væske i løbet af dagen, skal de 800 ml være drukket inden klokken 16.00.
For at få et overblik over, hvor meget og hvornår dit barn drikker i løbet af en dag, kan du printe et drikkeskema og hænge det op i køkkenet. Hver gang barnet har drukket et glas, kan det sætte et kryds i skemaet.
Sådan kan du øge dit barns væskeindtag
Det er en god idé at indføre faste rutiner for, hvornår dit barn skal drikke og tilbydes noget at drikke. Barnet skal have tilbudt vand til alle måltider og også som tørstslukker ind i mellem. Start gerne dagen med 1-2 glas (150-300 ml.), og tilbyd væske igen, når I kommer hjem om eftermiddagen - gerne 2 glas (300 ml.). Sørg altid for, at der er en drikkedunk med i skole. Sæt evt. en streg midt på drikkedunken med vandfast tusch eller neglelak. Barnet drikker halvdelen i formiddagspausen og den anden halvdel i frokostpausen.
Hvis du gerne vil give vandet lidt smag, for at gøre det mere indbydende, kan du komme lidt appelsin- eller citronskiver i vandet - vælg økologisk, så frugten, du bruger, ikke er sprøjtet. Du kan også komme frossen frugt i vandet, fx jordbær, solbær eller hindbær. Friske krydderurter kan også give smag.
Du kan også lave is af frisk frugt, hvis det kan motivere barnet til at indtage væske på den måde.
Vær opmærksom på, at der i nogle frugter og grøntsager er et ekstra højt vandindhold. Hvis barnet spiser disse, kan det erstatte noget af den væske, barnet ellers skal drikke.
Der er fx højt vandindhold i disse frugter og grøntsager:
- Vandmelon el. honningmelon (ca.91 %)
- Agurk (96,7 %)
- Tomater (94 %)
- Jordbær (91 %)
- Peberfrugt (93,9 %)
- Radiser (95,9 %)
- Icebergsalat (95,3 %)
Opdateret