Mit barn har tisseuheld om dagen
Inkontinens om dagen er et udbredt problem
Rigtig mange børn har problemer med tisseuheld om dagen.
Faktisk har
- mere end 20 % af 5-årige
- 15 % af 6- til 7-årige
- 3-4 % af 15-årige
tisseuheld mindst 1 gang hver 14. dag.
Oftest skyldes tisseuheld om dagen enten:
- problemer med blæren og lukkemusklen og samarbejdet mellem de to
- problemer med at mærke signaler fra blæren og lukkemusklen og med at nå at reagere på dem, inden man har vandladning.
Det er altså oftest funktionen af og samarbejdet mellem blæren og lukkemusklen, som er problemet, og derfor kalder man det funktionel inkontinens. Der er kun yderst sjældent psykiske årsager til urininkontinens.
Dit barn er ikke ligeglad
Hos nogle børn kan det virke, som om de er ligeglade med inkontinensproblemet, men tværtimod: Alle børn vil gerne være tørre – særligt jo ældre barnet bliver. Mange skolebørn oplever inkontinens som et betydeligt socialt problem. Nogle børn er så generet af problemet, at de isolerer sig og undgår samvær med kammerater og nødigt deltager i fx sportsaktiviteter.
Det er vigtigt, at dit barn ikke føler sig forkert. Inkontinens er tabubelagt og ofte forbundet med skyld og skam, så snak med og støt dit barn. Fortæl dit barn, at det ikke er alene. Der er mange andre, som døjer med samme problem, men ikke taler om det. Hvis dit barn oplever det som et problem, er det vigtigt at hjælpe med at finde årsagen, så dit barn kan blive tørt.
Forstoppelse og urininkontinens
Kan dit barn være forstoppet? Hvis ja, er det vigtigt at få styr på forstoppelsen først, da den kan være en årsag til, at barnet tisser i bukserne om dagen.
Urininkontinens om dagen kan have forskellige årsager
Hvis du ikke mener, dit barn lider af forstoppelse, kan inkontinensen have en anden årsag. Det kan være:
- En overaktiv blære. En overaktiv blære er kendetegnet ved 2 ting. For det for første kan blæren ofte kun rumme en lille mængde urin i forhold til det forventede for barnets alder. For det andet skal det være her og nu, når barnet skal tisse. Det betyder, at barnet ofte ikke når på toilettet. Det kan også ske, at barnet oplever at have uheld, uden det overhovedet har nået at mærke tissetrang. Det skyldes, at mange børn med en overaktiv blære ikke opfatter signalerne fra blæren.
- Dårligt koordineret vandladning. Det kendetegnes ved, at barnet ikke slapper ordentligt af i sin lukkemuskel, samtidig med at blæremusklen presser tisset ud. Det betyder, at barnet nogle gange får problemer med at tømme blæren helt, og det kan også føre til urininkontinens.
- Udsættelse af vandladning. Nogle børn udsætter bevidst vandladningen. når de mærker trang, og ender med at komme til at holde sig for længe og har uheld på en fuld blære. Børn, der udsætter deres vandladning for længe, vil ofte tisse få gange dagligt med stor volumen – modsat børn med overaktiv blære, der tisser hyppigt i små mængder. Et væske- og vandladningsskema kan hjælpe med at adskille de to typer.
- Blærebetændelse. Blærebetændelse kan også gøre det vanskeligt at styre blæren. Tilstanden medfører en overaktivitet i blæren, og derudover kan barnet på grund af infektionen have smerter og vanskeligt ved at tisse og derfor komme til at holde sig for længe.
- Medfødte misdannelser. Medfødte misdannelser af blæren eller af nerverne, der forsyner blæren, er meget sjældne og er normalt ikke årsagen til inkontinens hos ellers raske børn.
Bliv klogere på, hvorfor dit barn har tisseuheld om dagen
For at finde årsagen til dit barns urininkontinens er det en god idé at udfylde et væske- og vandladningsskema. Det giver et overblik over dit barns drikke- og vandladningsmønster, samt hvordan I kan arbejde med at afhjælpe problemet.
Få overblik over, hvor meget dit barn drikker og tisser
Hjælp dit barn
Gør hverdagen nemmere
Du kan opleve tilbagefald
Du kan opleve, at dit barn, som ellers har været renligt, får tilbagefald og igen har uheld. Står du i den situation, er det vigtigt, at du handler på det og igen får etableret de gode, regelmæssige drikke- og toiletvaner. Hvis uheldene fortsætter i en længere periode, skal du reagere på det og søge rådgivning ved barnets sundhedsplejerske.
Når det med renlighed er ekstra svært
Har du et barn, der på en eller flere måder har særlige udfordringer i hverdagen, ved vi, at det også kan være ekstra svært at opnå renlighed. Det kan skyldes mange forskellige ting, fx at barnet ikke er motiveret for at samarbejde om opgaven, at barnet ikke forstår opgaven, eller at barnet ikke kan mærke sig selv. Renlighedsprocessen er den samme, men vejen til målet er ofte længere, og det kan kræve mere tålmodighed af dig og måske skal opgaven gribes an på en anden måde, hvis du har et barn med særlige udfordringer. Vi har derfor samlet nogle gode råd til dig, hvor renlighedsprocessen kræver lidt ekstra.
Hvad kan du forvente af andre omkring barnet?
Hvordan kan skole, institution og andre voksne omkring barnet - fx bedsteforældre eller kammeraters forældre - støtte dit barn? Hvilke sundhedsprofessionelle kan du kontakte, og hvordan kan de hjælpe?